.

Zaproszenie

Szanowni Państwo,

Mamy wielką przyjemność zaprosić Państwa do udziału w  Międzynarodowej Interdyscyplinarnej Konferencji Rehabilitacja Wczoraj – Dziś - Jutro z okazji 10 - lecia Katedry i Kliniki Rehabilitacji Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, która odbędzie się w dniach 19-20.10.2018 w historycznym obiekcie Hotel Krasicki w Lidzbarku Warmińskim.

Rehabilitacja jest dziedziną interdyscyplinarną i bardzo dynamicznie rozwijającą się w ostatnich dziesięcioleciach. Podejmując wyzwanie zorganizowania wydarzenia naukowego o charakterze międzynarodowym mamy na celu integrację specjalistów z różnych dziedzin medycyny, których praca przyczynia się do podnoszenia poziomu szeroko pojętej rehabilitacji. Zaproszeni wykładowcy z Polski, Europy, Izraela oraz Stanów Zjednoczonych Ameryki przedstawią aktualną wiedzę, własne doświadczenia oraz kierunki rozwoju spodyloortopedii, neurochirurgii, neurorehabilitacji i fizjoterapii.

Państwa obecność, najwyższy merytoryczny poziom, wyjątkowe miejsce dawnego Pałacu Biskupów Warmińskich są gwarantami wyjątkowości naszego spotkania. 

A zatem…….do zobaczenia!

 

 

Dr n. med. Katarzyna Zaborowska-Sapeta

Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego

 

Prof. dr hab. n. med. Ireneusz M. Kowalski


Przewodniczący Komitetu Naukowego

 

 

                                          

 

 

 

 

Informacje ogólne

MIĘDZYNARODOWA INTERDYSCYPLINARNA KONFERENCJA

REHABILITACJA WCZORAJ – DZIŚ – JUTRO

z okazji 10 – lecia Katedry i Kliniki Rehabilitacji

Wydział Lekarski, Collegium Medicum, Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie

19-20 października 2018 roku

 Hotel Krasicki, Lidzbark Warmiński

 

PATRONAT HONOROWY

 

  

ORGANIZATOR
Stowarzyszenie Rozwój i Nauka
www.rin.olsztyn.pl
rinlogo.jpg 
  

WSPÓŁORGANIZATORZY 
Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy w Olsztynie  szpitallogo.jpg
   
Polskie Towarzystwo Rehabilitacji Oddział Warmińsko-Mazurski  ptrehlogo.gif

 

PATRONATY
 
Patronat naukowy
 
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie    
Patronat medyczny
                                            
Warmińsko-Mazurska Izba Lekarska w Olsztynie  
 
Wydział Lekarski, Collegium Medicum, UWM w Olsztynie   wydziallogo.jpg
   
POLISH ANNALS OF MEDICINE
   
Patronat medialny  
   
        
                                                           
                                                                

 

  

 

ADRES BIURA KOMITETU ORGANIZACYJNEGO

Stowarzyszenie Rozwój i Nauka

Klinika Rehabilitacji, Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy w Olsztynie
ul. Żołnierska 18 a, 10-561 Olsztyn

tel./fax: 89 539 32 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
NIP: 739 - 38 - 93 - 836

  

 

   

 

   

OPŁATY

Opłata rejestracyjna

w zależności od terminu wpłaty wynosi:

350 zł do dnia 31.03.2018 
390 zł do dnia 31.05.2018 
                         410 zł po dniu 31.05.2018 (do 30.09.2018)

 

Opłata obejmuje:
- udział w dwudniowej konferencji
- bufet kawowy pierwszego i drugiego dnia
- lunch pierwszego dnia w formie bogatego bufetu w hotelowej restauracji
- materiały konferencyjne

Opłata dla osoby towarzyszącej*:
 150 zł
*nie obejmuje udziału w wykładach oraz materiałów konferencyjnych

   

 ZAKWATEROWANIE I MIEJSCE OBRAD

Hotel Krasicki

Plac Zamkowy 1/7
11-100 Lidzbark Warmiński

tel. +48-89-537-17-00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

hotelfoto.jpg

 

Uwaga!

Rezerwacja pokoi w Hotelu Krasicki – dla uczestników konferencji specjalna cena gwarantowana:

Pokój  1 - osobowy 240 zł
Pokój  2 - osobowy 269 zł

Rezerwacja online: http://www.hotelkrasicki.pl/     

Szczegółowe informacje na temat rezerwacji promocyjnej otrzymają Państwo na podany adres e-mail po wysłaniu formularza zgłoszeniowego na konferencję.

 

 

     
   

UROCZYSTA KOLACJA

Mamy wielką przyjemność zaprosić Państwa do
udziału w uroczystej kolacji oraz wieczornej zabawie.

Wykwintne menu, dobra muzyka i przyjaciele przy stole...
czy trzeba czegoś więcej?

kolacja1.jpg

kolacja2.jpg

Program wieczoru obejmuje kolację serwowaną do stołu, bogaty
bufet oraz zabawę przy muzyce do 3.00 godz. Napoje, alkohol
w cenie.

Koszt udziału w uroczystej kolacji - 210 zł od osoby

Gala Dinner nie jest finansowana przez sponsorów konferencji.

WARSZTATY

 1. Kinetic control – nowoczesny trening kontroli motorycznej w  fizjoterapii.

  1. 2. Cele rehabilitacji z wykorzystaniem technik wirtualnej rzeczywistości - Virtual Reality.
  1. Uwaga: Warsztaty 1-2 odbywają się równolegle w godz. 8:30-9:30


.

Komitet Naukowy

Przewodniczący:

Prof. dr hab. n. med. Ireneusz M. Kowalski

Członkowie:

Prof. dr hab. n. med. Marek Jóźwiak

              Prof. dr hab. n. med. Wojciech Kloc

Prof. dr hab. n. med. Wojciech Maksymowicz

Prof. Edgaras Stankevicius MD, PhD (Lithuania)

Prof. dr hab. n. med. Daniel Zarzycki

Dr hab. n. med. Elżbieta Jarocka-Cyrta, prof. UWM

Dr hab. n. med. Jacek Durmała


.

Komitet Organizacyjny

Przewodnicząca:

Dr n. med. Katarzyna Zaborowska-Sapeta

W-ce przewodnicząca:

Dr n. med. Halina Protasiewicz-Fałdowska

Sekretarz:

Lek. Iwona Sokolnik-Suplewska

Członkowie:

Dr n. med. Krystyna Piskorz- Ogórek

Lek. Paweł Grabala

Dr Piotr M. Kowalski MD (UK)

Lek. Piotr Siwik 


.

Program

    

19.10.2018 (PIĄTEK)

8:00-10:00

REJESTRACJA UCZESTNIKÓW

WARSZTATY

8:30-9:30 (60 min)

1. Kinetic control – nowoczesny trening kontroli motorycznej w fizjoterapii
Michał Hadała PhD, Wojciech Zaręba MA, Szymon Gryckiewicz MA. Universidad Catolica de Valencia, Spain

2. Cele rehabilitacji z wykorzystaniem technik wirtualnej rzeczywistości
Riki Brown BPT, MSc. PT, Arie Burstin BPT, MSc. PT. Geriatric Rehabilitation Center Day Hospital, Petach, Tikva, Israel

UROCZYSTE OTWARCIE

10:00-10:30 (30 min)

10 lat Katedry i Kliniki Rehabilitacji Collegium Medicum, UWM w Olsztynie
Prof. dr hab. n. med. Wojciech Maksymowicz, Prof. dr hab. n. med. Ireneusz M. Kowalski

SESJA I 
Neurochirurgia i Neurorehabilitacja / Spondyloortopedia dorosłych

Przewodniczący: Prof. dr hab. n. med. Wojciech Maksymowicz, Prof. dr hab. n. med. Daniel Zarzycki

10:30-11:00 (30 min)

Leczenie pacjentów z ciężkimi zaburzeniami świadomości
Prof. dr hab. n. med. Wojciech Maksymowicz. Katedra i Klinika Neurologii i Neurochirurgii Collegium Medicum, UWM, Olsztyn

11:00-11:30 (30 min)

Postępy w rehabilitacji przy użyciu technik wirtualnej rzeczywistości
Riki Brown BPT, MSc. PT, Arie Burstin BPT, MSc. PT. Rehabilitation Center Day Hospital, Petach Tikva, Israel

11:30 -11:50 (20 min)

Kręgosłup: Znaczenie chirurgii małoinwazyjnej - MISS
Prof. dr hab. n. med. Wojciech Kloc. Katedra i Klinika Neurologii i Neurochirurgii, Collegium Medicum, UWM, Olsztyn

11:50 -12:10 (20 min)

Ortopedyczne leczenie deformacji kręgosłupa
Prof. dr hab. n. med. Daniel Zarzycki. Uniwersytecki Szpital Ortopedyczno-Rehabilitacyjny, Collegium Medicum, UJ, Zakopane

12:10 -12:25 (15 min)

PRZERWA KAWOWA

SESJA II 
Spondyloortopedia i rehabilitacja dzieci

Przewodniczący: Prof. dr hab. n. med. Ireneusz M. Kowalski 

12:25-12:55 (30 min)

Odległe wyniki leczenia skolioz idiopatycznych
Ass. Prof. Noelle A. Larson, MD. Pediatric Orthopedics and Scoliosis, Orthopedic Surgery Mayo Clinic, USA

12:55-13:15 (20 min)

Wyciąg HALO w leczeniu ciężkich deformacji kręgosłupa
Lek. Paweł Grabala. Oddział Ortopedyczno-Urazowy WSSD Olsztyn

13:15-13:35 (20 min)

Rehabilitacja przed- i pooperacyjna w deformacjach kręgosłupa
Prof. dr hab. n. med. Ireneusz Kowalski, Dr n. med. Halina Protasiewicz-Fałdowska. Katedra i Klinika Rehabilitacji, Collegium Medicum, UWM, Olsztyn

13:35-13:55 (20 min)

Optymalizacja leczenia skolioz gorsetem Cheneau - prototyp gorsetu z czujnikami sił nacisku
Dr n. med. Katarzyna Zaborowska-Sapeta, Dr n. inż. Tomasz Giżewski, Prof. dr hab. n. med. Ireneusz M. Kowalski. Katedra i Klinika Rehabilitacji, Collegium Medicum, UWM, Olsztyn, Politechnika Lubelska

13:55-15:00 (65 min)

LUNCH

SESJA III
Naczyniowe i chirurgiczne aspekty w rehabilitacji

Przewodniczący: Prof. Edgaras Stankevičius MD, PhD

15:00-15:20 (20 min)   

Ultradźwięki i mechaniczny wstrząs wywołujący relaks naczyniowy
Silvijus Abramavičius MD, Prof. Vytautas Ostaševičius, Prof. Vytautas Jūrėnas, Prof. Edgaras Stankevičius MD, PhD.
Institute of Physiology and Pharmacology,Lithuanian University of Health Sciences,Kaunas, Lithuania 
Institute of Mechatronics Kaunas University of Technology, Kaunas,Lithuania

15:20-15:40 (20 min) 

Determinacja reżimu oszczędnej operacji z użyciem wewnątrznaczyniowego cewnika
Silvijus Abramavičius MD, Jonas Navickas PhD, Prof. Algimantas Bubulis, Mantas Venslauskas PhD, Prof. Edgaras Stankevičius MD, PhD. Institute of Physiology and Pharmacology,Lithuanian University of Health Sciences,Kaunas, Lithuania Institute of Mechatronics Kaunas University of Technology, Kaunas, Lithuania

15:40-16:00 (20 min)

Postępy w technologii i technice chirurgicznej wymagające wzrastającej roli fizjoterapii w powrocie do zdrowia pacjentów poddanych urologicznym operacjom
Dr Piotr M. Kowalski MD, Dr Evita Scott, Mr Aaron Leiblich PhD,  Mr Ashok Bhuvanagiri. Urology Department, Churchill Hospital, Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust, Oxford, UK, Department of Obstetrics and Gynaecology, New Cross Hospital, Royal Wolverhampton NHS Trust, Wolverhampton, UK, Urology Department, Ysbyty Gwynedd Hospital, Betsi Cadwaladr University Health Board, Bangor, UK

16:00-16:15 (15 min) 

PRZERWA KAWOWA

SESJA IV
Neuroortopedia i Rehabilitacja

Przewodnicząca: Ass. Prof. Noelle A. Larson

16:15-16:45 (30 min)

Strategia leczenia dzieci z deformacjami neurogennymi
Ass. Prof. Noelle A. Larson, MD. Pediatric Orthopedic and Scoliosis, Mayo Clinic, USA

16:45-17:05 (20 min)

Zastosowanie komórek macierzystych w medycynie regeneracyjnej - nowe możliwości terapeutyczne
Prof. nadzw. dr hab. n. med. Joanna Wojtkiewicz. Katedra Patofizjologii, Collegium Medicum, UWM, Olsztyn

17:05-17:25 (20 min)

Terapia wibroakustyczna jako opcja leczenia w okresie dojrzewania bólu odcinka lędźwiowego kręgosłupa
Prof. Juozas Raistenskis MD, PhD, Tomas Aukstikalnis MD. Physical and Sports Medicine, Department of Rehabilitation, Vilnius University, Lithuania

20.10.2018 (SOBOTA)

SESJA V
Ręka spastyczna w mózgowym porażeniu dziecięcym

Przewodniczący: Prof. dr hab. n. med. Marek Jóźwiak 

9:00-9:05 (5 min)

Ręka spastyczna w mózgowym porażeniu dziecięcym - wprowadzenie
Prof. dr hab. n. med. Marek Jóźwiak. Klinika Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

9:05-9:25 (20 min)

Prognozowanie funkcji ręki a typ uszkodzenia mózgu u dzieci z postacią połowiczą mpd
Dr n. med. Małgorzata Szmurło. Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im. Św. Ludwika, Kraków

9:25-9:45 (20 min)

Dobór optymalnej metody terapeutycznej w spastycznej kończynie górnej
Dr Roksana Malak. Katedra Reumatologii i Rehabilitacji Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu 

9:45-10:05 (20 min)

Interdyscyplinarne sesje terapeutyczne spastycznej kończyny górnej 
Lek. Marta Banach. Oddział Rehabilitacji Dziecięcej, Szpital Specjalistyczny w Kościerzynie, Dzierżążno

10:05-10:25 (20 min)

Miejsce toksyny botulinowej w leczeniu ręki spastycznej w mózgowym porażeniu dziecięcym
Dr n. med. Marcin Bonikowski. Mazowieckie Centrum Neuropsychiatrii, Zagórze

10:25-10:45 (20 min)

Leczenie ortopedyczne ręki spastycznej
Prof. dr hab. n. med. Marek Jóźwiak. Klinika Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

10:45-11:05 (20 min)

 Podsumowanie w dyskusji "Okrągłego Stołu"
Moderator: Prof. dr hab. n. med. Marek Jóźwiak. Klinika Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej, Uniwersytet Medyczny 
w Poznaniu

11:05-11:20 (15 min)

PRZERWA

SESJA VI
Problemy żywieniowe i rehabilitacja zaburzeń połykania u dzieci z zaburzeniami neurologicznymi

Przewodnicząca: Prof. nadzw. dr hab. n. med. Elżbieta Jarocka-Cyrta

11:20-11:40 (20 min)

Zaburzenia połykania
Prof. nadzw. dr hab. n. med. Elżbieta Jarocka-Cyrta. Katedra Pediatrii Klinicznej, Collegium Medicum UWM, Olsztyn

11:40-12:00 (20 min)

Terapia zaburzeń karmienia i połykania u dzieci karmionych enteralnie
Dr Ewa Winnicka. Klinika Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii, Centrum Zdrowia Dziecka, Warszawa

12:00-12:20 (20 min)

Przewód pokarmowy w zaburzeniach neurologicznych u dzieci
Prof. nadzw. dr hab. n. med. Ewa Toporowska-Kowalska. Klinika Alergologii, Gastroenterologii i Żywienia Dzieci, Uniwersytet Medyczny w Łodzi

12:20-12:40 (20 min)

Powikłania niedożywienia w chorobach przewlekłych u dzieci
Prof. nadzw. dr hab. n. med. Agnieszka Szlagatys-Sidorkiewicz. Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii 
i Żywienia Dzieci, Gdański Uniwersytet Medyczny

12:40-12:55 (15 min)

PRZERWA KAWOWA

SESJA VII
Fizjoterapia

Przewodniczący: Dr hab. n. med. Jacek Durmała, Dr Wojciech Kiebzak

12:55-13:10 (15 min)

Spastyczność jako objaw kliniczny uszkodzenia rdzenia kręgowego 
w praktyce fizjoterapeuty

Dr Agnieszka Stępień. Zakład Rehabilitacji w Pediatrii i Neurologii, AWF Warszawa

13:10-13:25 (15 min)

Efekty neurokinezjologicznej koncepcji rehabilitacji
Dr Wojciech Kiebzak. Wydział Nauk Medycznych, Uniwersytet im. Jana Kochanowskiego, Kielce

13:25-13:40 (15 min)

Zastosowanie metody SKOL-AS  do leczenia skolioz w pozycjach leżących i siedzących
Dr n. biol., dr n. kf. Malwina Kamelska-Sadowska. Klinika Rehabilitacji, WSSD, Olsztyn

13:40-13:55 (15 min)

Wydolność fizyczna chorych ze skoliozą idiopatyczną
Dr hab. n. med. Jacek Durmała. Klinika Rehabilitacji, ŚUM Katowice

13:55-14:10 (15 min)

Specyficzna fizjoterapia w leczeniu deformacji kręgosłupa
Dr hab. Dariusz Czaprowski, prof. OSW, Olsztyńska Szkoła Wyższa, Olsztyn

14:10-14:25 (15 min)

Nanostruktury węglowe - perspektywy i realia w bioinżynierii
Dr inż. Tomasz Giżewski. Wydział Elektromechaniki i Informatyki, Politechnika Lubelska

 

 

 

 

.

Rejestracja

Kolacja niefinansowana ze środków firm innowacyjnych zrzeszonych w INFARMIE. Kolacja nie jest finansowana przez sponsorów konferencji.
Kolacja niefinansowana ze środków firm innowacyjnych zrzeszonych w INFARMIE. Kolacja nie jest finansowana przez sponsorów konferencji.

 

Faktura?

Dane do faktury:

Kolacja niefinansowana ze środków firm innowacyjnych zrzeszonych w INFARMIE. Kolacja nie jest finansowana przez sponsorów konferencji.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla celów organizacji konferencji naukowej przez Stowarzyszenie Rozwój i Nauka. Stowarzyszenie Rozwój i Nauka informuje, że zgoda może zostać w każdej chwili wycofana. Nie wpływa to na ważność przetwarzania danych osobowych dokonanego przed wycofaniem zgody. Podanie danych jest wymogiem umownym, lecz niepodanie danych spowoduje brak możliwości zawarcia umowy, wyświadczenia usługi i wystawienia faktury.
Zapoznałem/am się i akceptuję Regulamin Międzynarodowej Interdyscyplinarnej Konferencji Rehabilitacja Wczoraj – Dziś – Jutro (regulamin do pobrania)

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

.

Sponsorzy

  

                                                                    SPONSOR GŁÓWNY

                                                                                               

                                                                                                 

                                                                                                                www.termobud.pl

                                                                                                                          SPONSORZY

                                            cool it               

                                               cool it Isoliersysteme GmbH

                                                           www.coolit.de 

                                                                                                                                 WYSTAWCY
 
                                                                       
   

 

                                                                         NASI PARTNERZY